Ga je als ZZP’er een huis kopen? Hier moet je op letten

Werken als ZZP’er heeft veel voordelen: je bepaalt je eigen uren, hebt de vrijheid om werk te doen wat je leuk vindt en als het goed is bouw je een groot netwerk op en vergaar je bewust of onbewust veel nieuwe competenties. Maar aan het leven als zelfstandig ondernemer zitten ook een paar haken en ogen; hoe kom je in godsnaam aan een eigen huis?

Wanneer je de wens hebt om een huis te kopen komen er sowieso veel dingen op je af, maar het kan moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien als ondernemer. Gelukkig zijn er met de juiste research vaak meer dingen mogelijk dan je in de eerste instantie denkt. Wel is het zo dat de bank jouw hypotheek anders berekent dan voor iemand in loondienst; het is belangrijk dat je kan aantonen dat jouw onderneming stabiel genoeg is om ervoor te zorgen dat je je maandlasten kan betalen. 

Een hypotheek voor zelfstandig ondernemers

Sommige banken zoals de ABN Ambro en de SNS bank bieden een speciale hypotheek voor ZZP’ers aan. Voorheen kwam je niet aan een lening als je minder dan drie jaar ingeschreven stond bij de KVK én over aantoonbare cijfers beschikte, maar sinds een paar jaar is het ook mogelijk om na één jaar een lening aan te vragen. Zo wordt bijvoorbeeld bij sommige partijen jouw jaren in loondienst meegerekend om het toetsingsinkomen te berekenen. Daarnaast kan jouw inkomen sterk fluctueren waardoor je niet zo makkelijk met een online rekentool inziet wat je precies zou kunnen lenen. Daarom is het altijd aan te raden om met een adviseur in gesprek te gaan zodat er een plan op maatwerk gemaakt kan worden; elke situatie is immers anders. 

Maak alvast een spaarpot aan

Al lijkt jouw droomhuis misschien nog ver weg, een woning zonder eigen geld financieren is nagenoeg onmogelijk. Zorg ervoor dat je nu al een spaarpot aanmaakt en een vast bedrag per maand inlegt, ook als je plannen voor een koopwoning nog een paar jaar op zich laten wachten. In de meeste gevallen heb je in ieder geval 6% nodig van de aankoopprijs. Als we kijken naar de gemiddelde prijs van een woning in Nederland wordt dat al snel zo’n 20.000 euro. 

Bereid je voor

Het is een open deur, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je met een adviseur rond de tafel gaat, is het van belang dat je alle papieren op orde hebt. Werk je administratie bij, neem een boekhouder in de arm en zorg ervoor dat alles tot in de puntjes is voorbereid zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Nog een tip: je scoort punten als je jezelf hebt verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid (en dit is sowieso een slim idee.) Wanneer je langdurig ziek zou worden moet je natuurlijk kunnen aantonen dat je alsnog je hypotheek kan betalen.   

En toen kwam er een pandemie

Het is geen geheim dat de afgelopen twee jaar enorm zwaar is geweest voor ondernemers, wat invloed heeft op jouw kansen op de woningmarkt. Daarom werken hypotheekverstrekkers sinds de pandemie met een zogeheten coronavraaglijst waarbij ze goed in kaart willen hebben hoezeer je bent getroffen door de crisis, of je steun hebt ontvangen van de overheid en of je wel nog een buffer over hebt. Aan de hand van deze lijst wordt er een casus opgesteld voor de toekomst. 

bron: KVK

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *