Ook in de stad kan het groen zijn: creëer je eigen urban jungle met deze tips van Christopher Griffin

Wanneer je in een stad woont en naar buiten kijkt zie je waarschijnlijk niet veel groen. Bomen staan binnen hun eigen perkje aan de straatkant en op een afstand heb je wellicht een aangelegd park. Dit vinden we jammer, helemaal omdat de natuur zoveel goeds te  brengen heeft voor het hoofd en hart. Gelukkig wordt de urban jungle steeds populairder; ook in jouw studio valt genoeg te groeien en te verzorgen, en mening Instagram kanaal staat er letterlijk vol van. 

Neem Christopher Griffin, beter bekend als Plant Kween. Volgens Christopher is het verzorgen van kamerplanten een veel diepgaander proces dan deze af en toe water geven. Het gaat het om het creëren van een veilige haven, zowel voor jou als jouw green girls. Iedere week geeft Christopher tips over het verzorgen, van het genezen van dode bladeren tot onderzoek doen om ervoor te zorgen dat jouw planten zich in de perfecte omgeving bevinden. We hebben de belangrijkste pijlers eruit gehaald, maar neem zeker een kijkje op zijn account of doe mee aan een les op Skillshare.

Maak een plan voordat je jouw planten in huis haalt

Helaas is het laten floreren van planten een complexer verhaal dan ze gewoon aanschaffen en kijken hoe ze groeien. Wanneer je een balkon hebt en je planten hebt die het goed doen in zonlicht, zet ze dan niet zomaar binnen. Griffin stelt voor om eerst in kaart te brengen waar je ze precies naartoe wilt verplaatsen, hoeveel zonlicht daar door de dag heen naar binnen komt en wat de gemiddelde temperatuur is op die plek. Je zou het misschien niet denken, maar planten kunnen af en toe snel van streek raken, net als wij. Kijk bijvoorbeeld uit met tocht en zet je planten niet te dicht bij de verwarming. Christopher gebruikt zelfs een rolwagentje om de planten gedurende de dag door de kamer te verplaatsen voor een optimaal resultaat. Ook hebben de planten binnen minder water nodig doordat het zonlicht ze niet direct uitdroogt. Voel regelmatig aan de aarde of dit nodig is.

Denk aan plantvriendelijke accessoires

Ben je er niet zeker van of je planten zich goed aanpassen aan transities? Een bevochtiger kan een uitkomst zijn (en het is ook goed voor jou!) Bevochtigers zorgen ervoor dat de lucht in huis niet te droog wordt, wat voordelen oplevert voor je luchtwegen en je beter laat slapen. Voor de winterdagen is een groeilamp belangrijk om zonlicht na te bootsen wanneer het echt donker wordt in huis.  

Ken de ruimte

Tenslotte is het belangrijk om je woning eerst te observeren voordat je planten in huis haalt. Christopher maakte zelfs aantekeningen wanneer het zonlicht zich door de woning verplaatste. Niet iedereen heeft daar tijd voor, maar het scheelt een hoop onnodige dode planten als je weet hoe het zit met de temperatuur, luchtvochtigheid en het licht in je huis.  ‘Ik heb 182 planten in mijn appartement, maar dit was een tijdrovend proces,’ aldus Griffin.  ‘Planten zijn geen meubels, het zijn levende wezens.’

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *