Een Tiny House: wat is het en wat komt er bij kijken?

Stel je voor, je mag in overleg met de gemeente in Nederland een huis neerzetten in een natuurgebied met alle voorzieningen van dien. Hoe het huis eruit ziet, bepaal je zelf. Heeft het ramen van de grond tot het plafond, een buitenkeuken, twee slaapkamers én een hottub? Helemaal geen probleem. Kleine kanttekening, je huis mag niet groter zijn dan 28m². Mocht deze voorstelling je nu tot je grote schrik terugbrengen naar je studententijd is dat nergens voor nodig. In een Tiny House zijn alle voorzieningen goed geregeld, maar wordt je gedwongen tot een minimalistisch en duurzamer leven. En laten die twee factoren nu precies de redenen zijn dat zoveel mensen overstag gaan.

De geschiedenis van Tiny Houses is eigenlijk een verdrietige: door de orkaan Katrina in de VS  werden bewoners gedwongen om anders na te denken over hun volgende woonplek. Doordat ze alles kwijt waren geraakt en geen geld hadden om een nieuw huis te kopen, ontstond het idee om ze zelf te bouwen. Met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en het liefst mobiel, zodat ze altijd konden vertrekken mocht er zich weer een natuurramp voordoen. Vandaag de dag zie je steeds meer van dit soort huisjes over de hele wereld met bewoners van alle lagen van de samenleving. Duurzaamheid en een verlangen naar een eenvoudiger leven is iets wat de meesten met elkaar delen. In Nederland komt deze beweging ook steeds meer op gang, al komt er wel wat er bij kijken. 

Waar mag ik staan met mijn Tiny House?

De Nederlandse regelgeving is nog niet op alle facetten 100% klaar voor deze beweging, toch zijn er een aantal opties om je huisje ergens neer te kunnen zetten. Wanneer je je huis aan wilt sluiten op een water- en elektriciteitsnet, waar we in dit geval wel van uit gaan, zou je kunnen overwegen om een stuk(je) grond te kopen, mits dit stuk bestemd is om op te bouwen. Daarnaast is het belangrijk dat het huisje voldoet aan de eisen rondom de grootte en dat je een omgevingsvergunning aanvraagt. Daarom is het slim om eerst in gesprek te gaan bij de desbetreffende gemeente en de bouwtekeningen te laten zien.

Klein maar fijn wonen in een tiny house

Wie bouwt mijn Tiny House?

Veel mensen bouwen hun Tiny House zelf. Dit past binnen de ideologie van de beweging, dekt de kosten en zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk zelf de regie hebt over het ontwerp. Mocht je echter niet zo’n held zijn met een hamer, dan zijn er op de website van tiny findy bouwbedrijven te vinden die gespecialiseerd zijn in het bouwen van deze huisjes. Ook leuk: de Tiny House Academy geeft een ontwerpcursus waarin je jouw idee leert ontwerpen en daarnaast alles leert over ventilatie, elektriciteit, warmte en warm water.

Wat kost een Tiny House?

De kosten van jouw huisje kan je eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Hoe luxer je de woning maakt, hoe meer je vanzelfsprekend kwijt bent.  De meeste mensen zijn tussen de €20.000 en €100.000 kwijt, stukken goedkoper dus dan wanneer je een traditioneel huis zou kopen. Daarnaast koop je ook een stuk grond, waar de kosten per locatie van elkaar verschillen. Een stuk grond in de Randstad is bijvoorbeeld weer een stuk duurder.  Maar bedenk ook dat je er veel voor terugkrijgt: door de lage koopprijs van je huis zul je daar geen vaste lasten meer aan hebben, wat voor veel mensen een grote beweegreden is. Een goede motivator kan zijn om een lijstje te maken met alle dingen die je zou doen wanneer je jouw woonlasten zo ver terugdringt; ineens lijkt die reis een stuk dichterbij!  

Hoe weet ik of dit iets voor mij is?

Je hebt een liefde voor ontspullen gekregen, je scheidt plastic, misschien heb je wel een urban garden op je balkon. Maar een volledig huis van maar 28m²? Gaat dat niet een beetje ver? Mocht je wel geïntrigeerd zijn maar nog niet zeker weten of deze stap wel iets voor jou is, wat we zeker begrijpen, is het wellicht een idee om er gewoon eentje uit te proberen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Treehouse Studio in Gelderland; wij zijn verliefd!

1 thought on “Een Tiny House: wat is het en wat komt er bij kijken?”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *