Van life: echt zo romantisch of schone schijn?

Vandaag de dag staat Youtube er vol mee: jonge, knappe stellen die het land doorkruisen in een opgeknapte bus. De vrijheid en ervaringen die daarmee gepaard gaan lijken de nadelen ver te overschrijden, maar is dat ook echt zo? Wij hebben de voor- en nadelen voor je uitgezocht.

De geschiedenis van #vanlife

Deze manier van leven gaat verder terug dan de 60’s, toen de hippiebeweging het leven in een bus romantiseerde. Om echt de geschiedenis van deze alternatieve woonvorm te ontdekken moeten we terug naar minstens 1855, waar de Schotse dokter William Stables de eerste caravan gebruikte. Deze door paarden getrokken kar had de toepasselijke naam ‘The Wanderer’, maar kwam nog niet erg ver. Dat veranderde in 1900 door de eerste gemotoriseerde caravan, geproduceerd door Eccles in Engeland. De Eccles legde de basis voor de inmiddels bekende Volkswagen bus.

De hashtag werd voor het eerst in het leven geroepen in 2012 door Foster Huntington, een voormalig zakenman die zijn goedbetaalde baan opgaf voor meer zingeving en zijn avonturen vastlegde op Instagram.

Wie in een bus woont heeft op het eerste gezicht een geweldig leven: de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, geen huur die betaalt moet worden en je dagen worden verrijkt door de natuur. Maar wat vaak weggelaten wordt zijn de onkosten voor de bus, hete of juist enorm koude nachten en de ongemakken van het leven is zo’n kleine ruimte. Daarnaast heerst er ook nog een stigma rondom het leven in een bus. Niet iedereen vindt het een spannend avontuur en niet alle mensen kiezen er uit zichzelf voor om zo te leven. 

Vergeet je ochtendroutine

De wekker is gegaan, de koffie is gezet en je stapt heerlijk de warme douche in. Je neemt uitgebreid de tijd om te scrubben en voelt je als herboren. Niet in een bus. Het is zeer waarschijnlijk dat die van jou niet over een douche beschikt, dus zul je dit buiten moeten doen. Opfrisdoekjes worden je beste vriend en publieke zwembaden of campings de nieuwe spa. Hetzelfde geldt voor het toilet; chemische toiletten zijn onhandig in gebruik en de meeste mensen gebruiken deze alleen voor noodgevallen. Grote kans dus dat je er zelf een in een publieke ruimte moet vinden. 

Persoonlijke ruimte

Hoewel je misschien al weet hoe het is om in een klein huis te wonen zonder al te veel privacy, is dit toch echt anders in een bus. Wanneer je het avontuur met iemand anders aangaat zul je jouw verwachtingen wat betreft je eigen persoonlijke ruimte moeten aanpassen. Samen leven in een bus betekent dat je je niet zomaar even kan terugtrekken, het is immer één kleine ruimte. Daarnaast kan het vaak voorkomen dat je overnacht op een drukke parkeerplaats met nog meer avonturiers. Ook het batterijtje van de meest sociale mensen is weleens leeg, maar dat betekent helaas niet altijd dat je er ook aan kan ontsnappen.

Toch willen we je niet teveel ontmoedigen; het is natuurlijk niet voor niks dat zoveel mensen kiezen voor deze alternatieve levensstijl. Ondanks de ongemakken ga je een avontuur aan wat je de rest van je leven niet meer zult vergeten. Misschien sluit je vriendschappen met andere reizigers onderweg en doe je inspiratie op door hun ideeën en oplossingen. Je krijgt de kans om op afstand te werken, dieper tot jezelf te komen en je horizon op alle mogelijke manieren te verbreden. Ben jij al klaar om op weg te gaan?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *