GROTE SCHOONMAAK 

grote-schoonmaak

Lente is weer in het land! Alles is in groei en bloei. En ook thuis kriebelt het: Tijd voor de grote schoonmaak! Maar waar te beginnen? Hieronder hebben we een plan uitgeschreven, zoals je het zou kunnen doen:

OPRUIMEN

Om makkelijk te kunnen schoonmaken is een opgeruimd huis fijn. Het handigst kun je beginnen met opruimen van bijv. zolder of schuur. Mocht je dan tijdens het opruimen van andere kamers, bepaalde spullen in huis willen verplaatsen, dan zijn die gemakkelijk in één van die ruimtes te plaatsen. Vervolgens ruim je bijv. van beneden naar boven op. Maak in ieder geval een route door huis en ruim zo globaal mogelijk op. Na je grote schoonmaak, heb je vast nog eens tijd voor die ene kast.

SCHOONMAKEN

Het beste is een dag in te plannen, waarbij je de hele dag tijd hebt. Van tevoren inventariseer je ook wat je nodig hebt aan schoonmaak spullen en sla je die in. Zo win je tijd om die dag ook in een keer je huis schoon te maken. Ook hier geldt weer: maak een route door het huis, om het huis schoon te maken. Ons advies is wel om eerst alle kamers te doen en als laatste het sanitair. Werk van schoon naar vies.

BOVEN/BENEDEN

Ook met het afstoffen begin je bovenin: dus ga met een ragebol langs je plafond om het spinrag te verwijderen. Maak een route door de kamer, zodat je niks mist. Vervolg je route met ragebol door iedere ruimte van je huis. Vervolgens kun je met plumeau, stofdoek of vochtige doek de andere voorwerpen (schilderijen), kasten en deuren afstoffen. Vergeet per verdieping niet de gang of overloop en trap (houtwerk) mee te nemen.

Heb je huisdieren? Dan heb je vaak last van haren, die lastig te verwijderen zijn. Dan kun je er ook voor kiezen om met de stofzuiger af te stoffen. In plaats van de stang met voet, zet je dan het kleine borsteltje aan je slang en zuig je de kasten, vensterbanken en planken.

Eventueel kun je nog bedden verschonen, zodra je de slaapkamers schoonmaakt.

Als je klaar bent met afstoffen, kun je de bank, stoelzittingen en vloeren gaan stofzuigen. Heb je in plaats van tapijt bijv. plavuizen, parket of een PVC vloer, waar al veel op ligt? Die zou je eventueel ook eerst kunnen vegen met een binnen bezem. Vergeet ook niet de keuken, badkamer en WC vloer te zuigen.

RAMEN LAPPEN

Of je deze dag ook ramen lapt, is aan jou. Een schoonmaak dag is al zwaar, dus je kunt er ook voor kiezen om dit op een andere dag te doen. En het hangt ook af van het weer. Gelijk aan beide kanten ramen kunnen lappen is fijn.

SANITAIR

Na het stofzuigen kun je dus eerst het sanitair schoonmaken. Bepaal voor jezelf waar je begint, maar maak de WC als laatste schoon. Ook hier geldt weer, begin boven met het schoonmaken van de tegels en kastjes. In de keuken kun je nog een ontvetter (bovenop de kastjes, spatscherm en afzuigkap) gebruiken, in de badkamer anti kalk en anti schimmel middel. Even inspuiten, een tijdje laten inwerken en afnemen. Borstel de WC schoon met bleek en vergeet ook niet de bril, klep en de buitenkant van de pot schoon te maken. Vergeet in de badkamer het putje en in de keuken de gootsteen en kraan niet!

DWEILEN

Dweilen van plavuizen, zeil, laminaat of andere soorten dweilbare vloeren doe je als laatste. Zet met lekker weer, na het dweilen de deuren tegen elkaar open, dan is je vloer snel weer droog.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *