Tips voor de aanschaf van een woning

Ben je van plan om een woning te kopen, dan zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om dit te kunnen doen. Soms lijkt iets simpel en eenvoudig tot op het moment dat je zelf voor de situatie komt te staan. Vooral wanneer het gaat om het kopen van een woning. Het kopen van een woning doe je niet van de een op de andere dag. Immers, het gaat om onroerend goed waarin je je thuis moet voelen. In deze blog worden er nuttige tips aangedragen voor het kopen van een huis. 

Hypotheekadvies

Om een huis of een woning te kopen zul je in de meeste gevallen een hypotheek moeten afsluiten. In het verlengde hiervan doe je er goed aan om hypotheekadvies in te winnen. Middels een hypotheekadvies kun je een duidelijk beeld hebben van wat je allemaal kan verwachten. Een goede hypotheekadviseur gaat samen met jou kijken welke financiële mogelijkeden er zijn in jou geval. Daarnaast wordt je door een hypotheekadviseur ook geïnformeerd over de kosten waarmee je rekening moet houden. Heb je behoefte aan additionele informatie betreffende de verschillende hypotheekvormen en wil je graag weten voor welke je moet kiezen? Dan kan een hypotheekadviseur je van al deze informatie voorzien. Zorg dus ervoor dat je eerst een gesprek voert met een hypotheekadviseur voor het kopen van een huis. 

Maak gebruik van de diensten van een makelaar

Een makelaar beschikt over de capaciteit om je, binnen de kortste keren, te koppelen met een woning verkoper. Wil je niet al te veel tijd verspillen aan het zoeken van een woning, dan kun je in dit geval gebruik maken van een makelaar. Aankloppen bij een makelaar betekent dat je je wensen en voorkeuren op een rijtje moet zetten. Als je dit hebt doorgegeven aan de makelaar gaat hij op zijn beurt op zoek naar een verkoper die aan je eisen voldoet. Je kunt hierbij denken aan een laagbouw woning of een woning in een bepaalde omgeving. Schakel een makelaar in als je geen tijd wil verspillen bij de aankoop van een nieuwe woning. 

Plicht van koper en verkoper

Bij het kopen en verkopen van een woning heeft de koper een onderzoeksplicht en de verkoper een mededelingsplicht. Het onderzoeksplicht van de koper houdt in dat je je eigen onderzoek moet instellen om erachter te komen wat de staat van de woning is. Daarnaast is de verkoper verplicht je op de hoogte te stellen over de zaken die normaal gebruik van de woning belemmeren. Het is je aangeraden om je als koper te houden aan je onderzoeksplicht en erop toe te zien dat de verkoper zijn mededelingsplicht nakomt. Het onderzoeksplicht mag niet onderschat worden omdat je achteraf niet kan praten over dwaling, indien blijkt dat er iets mis is met de woning. Houd hiermee degelijk rekening mee bij het kopen van een woning.

Mogelijkheden op uitbouw

Bij het kopen van een woning is het verder ook goed om de mogelijkheden van uitbouw te bekijken. Wil je bijvoorbeeld over een x aantal jaren je gezin uitbreiden, dan is het altijd goed als er voor iedereen genoeg ruimte is. Je woning die je op het oog hebt zou je eventueel kunnen bekijken met het oog op de mogelijkheden voor uitbouw. Voor sommige verbouwingen aan je huis dien je een vergunning aan te vragen. Indien je dus plannen hebt om in de toekomst je huis te verbouwen, dan is het goed om bij de aankoop van je huis de mogelijkheden hiervan goed in kaart te brengen. Op die manier kun je beter inspelen op een eventuele uitbouw.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *