Laat je kleine woning groots aanvoelen

Nu het toppunt van de woningmarkt lijkt te zijn bereikt, blijven steeds meer jonge mensen thuis wonen. En als je al het geluk hebt om een woning te bemachtigen is de kans groot dat het niet de woonboerderij wordt die je op het oog had, maar bijvoorbeeld een studio in het centrum. Maar niet getreurd, er zijn namelijk allemaal trucs om hetzelfde gevoel te creëren als in je dromen. Eerder schreven we al over wonen in een tiny house, maar ook als je in een kleiner traditioneel huis woont is er van alles mogelijk om jouw woning groots aan te laten voelen. Eigenlijk draait het allemaal om perspectief en slim gebruik maken van de ruimte. 

Houd het rustig

In een kleine ruimte wil je zo’n min mogelijk rommel en onnodige snufjes. Toegegeven, hoekjes maken is ook één van onze favoriete bezigheden, maar teveel spulletjes voelen onrustig aan. Zorg voor een paar sfeer items die de ruimte helemaal eigen maken; minimalisme hoeft geen kale ruimte te betekenen, alleen dat alles wát je aanschaft een duidelijke functie heeft en waardevol voor je is. 

Wees creatief met de ruimte die je hebt

Dat een woning klein is, hoeft niet te betekenen dat het niet in je voordeel kan werken. Slimme keuzes zorgen voor meer speelruimte; werk bijvoorbeeld met hoogtes, zodat je meer opbergruimte creëert. Spiegels zorgen voor een optisch ruimer gevoel door het zonlicht wat door de kamer danst, net zoals een lichte kleur op de muren.

Creëer een flow met meubels

 Meubels kunnen de sfeer van je woning maken of breken, en zeker in een kleinere woning is het belangrijk om deze zo gestroomlijnd mogelijk in te richten. Hoewel je misschien anders zou verwachten zorgen grotere meubels ervoor dat jouw woonkamer ook groter aanvoelt. Het volstoppen met allerlei kleine meubels maakt de ruimte juist krapper. Kies voor een bank het liefst een die iets van de grond staat, en ga voor een ronde tafel in plaats van een rechthoekige die de halve woonkamer in beslag neemt. Ook slim: plaats de meubels een stukje van de muur af, dit wekt een illusie van ruimte.

Omarm daglicht

Het ziet er chique uit, gordijnen in de woonkamer, maar het doet een kleine ruimte niet ten goede. Gordijnen maken de kamer alleen maar voller en houden daglicht buiten wat niet bevorderlijk is voor het ruimtelijke gevoel. Mocht je toch graag meer privacy hebben omdat je bijvoorbeeld op de begane grond woont, kies dan voor lichtgewicht gordijnen van linnen of katoen. 

Berg slim op

Bovenstaande tips hoeven echt niet te betekenen dat je jouw hele hebben en houden achter moet laten, maar wel dat je slim om moet gaan met opbergruimte. Kies multifunctionele items zoals een tafeltje met lades en een bed met bergruimte eronder. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *